درباره زعفران مشهد
زعفران گیاهی است از تیره زنبقیان که دارای خواص دارویی است و از آن برای خوشطعم و رنگ کردن غذاها در ایران استفاده میشود. این گیاه در شهرهای مختلف ایران تولید میشود و یکی از محصولات صادراتی کشور است.
زعفران در ابتدا ویژه استان خراسان رضوی و استان خراسان جنوبی بود، اما بعدها در دیگر جاهای ایران نیز کشت شد. اگر بخواهیم بهترین جای ایران برای زعفران را بشناسیم، باید در بین شهرهای استان خراسان جستوجو کنیم؛ چون مرغوبترین نوع زعفران از ابتدا مربوط به این منطقه بوده است. این منطقه سابقه بسیار زیادی در کشت زعفران دارد و برند زعفران به نام یکی از این شهرها رقم خورده است.
پیازچه زعفران در مناطق سردسیر با بارندگی زیاد بسیار بهتر از مناطق گرمسیر عمل میآید و یکی از دلایل اصلی که باعث تمایز زعفران مرغوب از زعفران نامرغوب میشود، شرایطِ اقلیمی و آب و هوای آن منطقه است که هرچقدر منطقه سردسیرتر باشد، عملکرد و عیار زعفران بالاتر میرود.
زائرینی که به مشهد سفر میکنند، معمولا برای خرید سوغات برای عزیزانشان و گردش و تفریح به بازارهای سنتی مشهد مراجعه می کنند. زرشک و زعفران، سوغات معروف مشهد هستند که معمولا مسافرین این دو قلم را برای عزیزانشان تهیه می کنند. گرچه مشهد سوغات دیگری هم دارد، به عنوان مثال صنایع دستی مشهد که چند نمونه از آن را در مقالات قبلی معرفی کردیم. اما بیشترین خواهان را برای سوغاتی مشهد زرشک و زعفران دارد.
زعفران که بعنوان یکی از گرانبهاترین تولیدات کشاورزی کشور محسوب میگردد در استان خراسان بزرگ ،بیشترین تولید و صادرات را دارد و از حیث تولید زعفران، استان خراسان در جهان رتبه اول را داراست. این محصول ویژه در بخش های مرکزی استان همچون شهرستانهای تربت حیدریه، زاوه، گناباد، تایباد، باخرز و بجستان و در جنوب استان خراسان در شهرستانهای قائنات، بیرجند، فردوس، سرایان کشت میشود و استان خراسان با تولید حدود ۷۵/۵ درصد از کل تولید زعفران کشور، مقام اول را داراست.
شهر مقدس مشهد بدلیل دارا بودن صنایع بسته بندی متعدد ،مرکز بسته بندی زعفران در استان خراسان به شمار میرود و به همین علت در مشهد زعفران در مدل ها و قیمت های مختلف ارائه میگردد.
خواص و مزایای زعفران
در طب عوام به عنوان آرام بخش، مسکن، ضداسپاسم و مقوی معده مصرف می شود. در تغذیه به عنوان معطر کننده، طعم دهنده و رنگ کننده (زعفران باعث ایجاد رنگ زرد طلایی خوش رنگ، بوی مطبوع و مزه ای خوب، در غذاها می شود) به کار می رود.
با توجه به رنگ بسیار غلیظی که از آن تولید می شود در صنایع آرایشی، داروسازی، قنادی، و تهیه لیکورها از آن استفاده می شود. رایج ترین شکل زعفران، مدل خشک شده یا پودری آن است، اما شما میتوانید مکملهای زعفران را هم از برخی از فروشگاههای خوراک گیاهی تهیه کنید. تنها مقدار کمی از این چاشنی کافیست تا از فوایدش بهرهمند شوید، و بیشترین میزانی که باید روزانه مصرف نمایید، بین نیم تا یک گرم از این ادویه با ارزش است. از زعفران میتوان برای ماساژ، انواع سوپ، نوشیدنیهای گرم یا داروهای تلخ استفاده کرد. میتوانید زعفران را در بیشتر فروشگاههای غذایی ارگانیک و خواروبارفروشیها پیدا کنید، و قرصهای مکمل آن هم در عطاریها موجود است.
از حدود ۲۳۰ تن زعفرانی که هر ساله در جهان تولید میشود، حدود ۱۷۰ تن آن مربوط به خراسان است. از بین تمامی شهرهایی که در استان خراسان رضوی و استان خراسان جنوبی به کشت زعفران مشغول هستند، قاین از نظر شهرت گوی سبقت را از دیگر شهرها ربوده و بهعنوان پایتخت زعفران ایران شناخته شده است. اتاق بازرگانی استان خراسان جنوبی سابقه کشت زعفران در قاین را در حدود ۷۰۰ سال ذکر کرده است. در حال حاضر زعفران قاین از نظر کیفیت در مقام اول جهان قرار دارد. در سالهای اخیر شرکتهای دانشبنیان بسیاری در زمینه زعفران در استان خراسان جنوبی و قاین به فعالیت مشغول هستند و با شرکت در کشورهای مختلف و حضور در بازارهای جهانی و صادراتی سعی در هرچه بهتر کردن موقعیت صادرات زعفران قاین در جهان دارند.
قیمت زعفران
همه دنیا با زعفران و خواص آن آشنا هستند. زعفران یا به عبارتی طلای سرخ یک ماده غذایی گران قیمت بوده که کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف و استفاده های شخصی و روزمره دارد. عمده زعفران دنیا در ایران و در استان خراسان تولید می شود و زعفران ایران از کیفیت بسیار بالاتری نسبت به سایر کشورها برخوردار است.
یکی از مزیت های بزرگ آن، عدم نیاز به آب فراوان و مراقبت های ویژه است. یک پیاز زعفران تا 7 سال امکان رویش و برداشت دارد. زعفران به عنوان یک ادویه نیز به کار می رود و علاوه بر خواص درمانی اش برای بهبود طعم و رنگ غذاها بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. قیمت زعفران با توجه به کیفیت و اصل بودن آن می تواند متفاوت باشد و لازم است این نکته را در هنگام خرید زعفران در نظر بگیرید.
- ۹۹/۰۹/۱۵